İlizarov Tekniği Nedir? Boy Uzatma Nasıl Yapılır?

İlizarov Tekniği ve Kullanım Alanları 

 İkinci Dünya Savaşı sırasında savaştan çıkmış askerlerin kaynamayan kırıklarının tedavisi için Prof. Dr. G. A. İlizarov tarafından ortaya çıkarılan bu teknik , ilk kez İtalya'da dünyaya tanıtılmış ve dünya çapında birçok ortopedi uzmanının ilgisini çekmiştir.

İlizarov tekniği, kaynamayan kırıklar gibi hiçbir diğer teknikle sonuçlanamayan durumlarda kesin sonuç olarak kabul edilmektedir. Sirküler özelliği ile uzatma ameliyatlarının en başarılı tekniği olarak kabul edilmiştir. Bu teknik, özel halkalar, pinler, vidalar, teller, plaklar gibi birçok aletin kullanımını içermekte olup, her bir kemik fragmanını komprese etmek, angüle etmek ve rotasyonu sağlamak amacıyla çeşitli konfigürasyonlarda bir araya getirilebilen parçalardan oluşur. Bu çeşitlilik, başarı oranını ve ameliyat sonrası kırıklara müdahale etme şansını artırır.

 İlizarov Tekniği ile Kırıkların Tedavisi 

İlizarov tekniği ile aşağıdaki kırıklar tedavi edilebilir:

- Humerus Kırıkları
- Önkol Kırıkları
- Psödoartrozlar (Kaynamayan Humerus Kırığı)
- El Kırıkları
- Parmak Kırıkları
- El Bileği Kırıkları
- Femur Şaft Kırıkları
- Femur Alt Ucu Kırıkları
- Tibia Üst Uç Kırıkları
- Tibia Alt Uç Kırıkları
- Plato Kırıkları
- Akut Distal Uç Kırıkları
- Ayak Kırıkları
- Ayak Bileği Kırıkları
- Eklem İçi Kırıklar
- Malleol Kırıkları
- Kalça Kırıkları
- Kaynamayan Kırıklar

 İlizarov Tekniği ile Boy Uzatma 

Bu teknik ayrıca deformitelerin tedavisi için kullanıldığı gibi, kozmetik nedenlerden kaynaklanan boy uzatma taleplerine de cevap verebilir. İlizarov Tekniği, eş uzuvların birbiri ile aynı olmayan uzunluklarının tedavisinde de başarı sağlamaktadır.