Prostat Tedavisi

Prostat tedavisinde İzmirde Özel Karataş Hastanesi sizlere uzman kadrosuyla hizmet vermektedir.

Günümüzde insanların maruz kaldıkları birçok hastalık bulunmaktadır. Son yıllarda erkeklerde prostat kanseri sıklıkla görülen rahatsızlıklar arasındadır. Fakat prostat büyümesi ile prostat kanseri arasında fark vardır bu ikisinin birbirine karıştırılmaması gerekmektedir.

Peki prostat nedir? Ne gibi belirtileri vardır? Hayatımızı ne yönde etkiler tek tek inceleyelim.Prostat erkek üreme sisteminin parçası olan bir organdır. Mesanenin hemen altında ve bağırsakların ön tarafında bulunur. Başlıca fonksiyomu spermleri koruyan ve kalitesini artıran sıvıyı üretmek ve spermleri bu sıvı ile sulandırarak sağlıklı bir şekilde içersinde muhafaza etmektir.

Bir diğer görevi ise sfinkster kasları ile mesanemn ağzını sıkarak idrar kaçırmamızı engellemektir. Yine sfinkster kasları sayesinde orgazm esnasında kasılmak suretiyle spermleri dışarı püskürtmektedir. Genç erkeklerde boyutu ceviz büyüklüğündedir ve idrarımızı mesaneden penise taşıyan üretranın başlangıç kısmını çepeçevre sarmaktadır.

Ayrıca ereksiyonu kontrol eden sinirler prostatı çepeçevre sarmaktadır.rnrnProstat Nedir? Prostat Ne Demek?rnrnErkeklerde bulunan idrar kesesinin altında yer alan salgı bezine prostat denir. Normal prostat boyutları 18-20 gram arasındadır. Prostat salgı bezi sadece erkeklerde bulunmaktadır. İdrar kesesi çıkımında bulunur ve idrar yolunu sarar vaziyettedir. Prostatın idrar yolunu sardığı bölgede meni kanalı idrar yoluna açılmaktadır.

Prostat Nedir? Prostat Nerede Bulunur? Prostat Ne İşe Yarar? Prostat Nedir Nasıl Olur?rnrnProstat erkeklerin üreme sistemini bir parçasıdır. Mesanenin alt kısmında makatın önünde yerleşmiş olan bir tür bezdir. Prostat büyüklüğü yaklaşık olarak ceviz büyüklüğü kadardır. Prostatın merkezinde mesaneden idrarı boşaltmaya yarayan bir kanal bulunur. Bu kanalın adı üretradır. Cinsel boşalma olacağı zaman prostatı çevreleyen kaslar meniyi üretraya doldurur. Meni üretra boyunca penis ucuna kadar gelir ve buradan dışarıya akar.rnrnProstatın başlıca 4 hastalığı bulunmaktadır. rnrn—Geceleri idrar yapmak üzere sık sık uyanmakrnrn—Ani ve acil idrarrnrn—İdrar başlatmada zorlukrnrn—İdrar akışında azalma ve bitirmede zorlukrnrn—İdrar yaparken zorlanmarnrn—Ağrılı ejakülasyonrnrn— İdrar ya da menide kanrnrn—Cinsel isteğin azalmasırnrn—Ereksiyon problemlerirn

Prostat Nedir Prostat Belirtileri Nelerdir? İdrar yollarının savunmasını yapan ve meniye katılan birtakım salgılar üretir. Prostat belirli bir yaştan sonra olan değil, doğuştan itibaren tüm erkeklerde bulunan bir organdır. Belirli bir yaştan sonra prostat hormonlardaki değişimin de etkisi ile yavaş yavaş büyümeye başlar; bu büyüme tamamen fizyolojiktir. Prostat belirtilerini inceleyecek olursak;

İdrar belirtileri: İdrar yolları tıkanma derecesine göre belirtiler verir. Önceleri idrar çapı azalır ve idrar akımı yavaşlar. Ayakta veya oturarak idrar yaparken hasta ileriye doğru idrarını yapamaz. İdrar kesik kesik gelir. İdrar damlalar halinde akar. Tuvaletten dönüşte tam rahatlama yoktur. Mesanede hala idrar varmış hissi olur. İdrar gelmesi için bir miktar beklenir. İdrar yapma yavaşladığı için idrar yapma süresi uzar. Mesanede idrar kaldığı için idrar varmış gibi olur. Sık sık idrara çıkılır. İdrarda kanamalar meydana gelir. Gece idrar kalkmalar olur. Normal insan geceleyin ya idrara çıkmaz veya bir defa kalkabilir. Prostatı büyüyen hasta 3 den fazla gece idrara kalkma olur. Diğer prostat belirtileri nelerdir?

Genel Belirtiler: İdrarın tam yapılmaması sonucu böbrekler kadar varan bir idrar durgunluğu vardır. Bu nedenle bele vuran ağrılar meydana gelir. Kanda üre yükseleceği için buna bağlı belirtiler gelişir: Bulantı, kusma hali, kilo kaybı olur. İdrar kesesi çok şişecek olursa karın alt tarafında şişkin olarak ele gelir. Üzerine bastırılırsa idrar kaçırması olur.

Laboratuvar bulguları: İdrarda kanama veya iltihap hücreleri görülür. Kanada üre ve kreatinin artmıştır. Röntgen Tetkiki: Düz böbrek filmi fazla bir şey göstermezse de ilaçlı film idrar kesesinin doluluğunu prostatın büyüklüğünü ve hepsinden önemlisi artık idrarı gösterir.

Sistoskopi: İdrar yolundan sokulan ışıklı bir aletle idrar kanalına ve mesane içerisine bakılır.

Ultrasonografi: Bu tetkikte prostatın büyüklüğünü ve artık idrarı göstermesi bakımından önemlidir.rnrnProstatit Nasıl Tedavi Edilir?rnrnProstat iltihabı belirtileri ortaya çıktıktan sonra tedavinin hemen yapılması gerekir.

Prostatit tedavisinde son dönemlerde yapılan çalışmalar sonucunda ortaya konulan 4 temel tedavi prensibinin uygulanması önerilmektedir:

1. Antibiyotik Tedavisi

Prostat iltihabı belirtileri ortaya çıktıktan sonra uzun süreli antibiyotik tedavisi uygulanır. Hasta kısa süreli antibiyotik tedavisinden ilk zamanlarda fayda görür ancak yakınmaları antibiyotiğin kesilmesi ile yeniden başlar.

Bu nedenle akut ya da kronik mikrobik prostatit’te antibiyotik tedavisinin 4-6 hafta devam ettirilmesi önem taşır.

2. Alfa Reseptör BlokörlerirnrnProstatın yol açtığı tıkanıklıkta prostat bezi yapısında yoğun olarak bulunan düz kas hücrelerinin de rol oynadığı bilinmektedir. Bu ilaçların etkisi bu düz kas hücreleri üzerine olmaktadır. Etkilerinin kısa sürede ortaya çıkması ve kullanıldığı süre içerisinde faydalı olduklarından antibiyotik tedavisinin yanında gerekli görülen hallerde kullanılabilir.

3. Spazmın GiderilmesirnrnÖzellikle kronik prostatit hastalarında hastaların genital bölgeye uygulanan sıcaktan fayda gördükleri bilinmektedir. Genital sıcak uygulaması amacı ile sıcak oturma banyosu ya da sıcak termofor uygulamaları, muhtemelen pelvik bölge kaslarında da gevşeme yaratarak etkili olmaktadır.

4. Stresin GiderilmesirnrnMekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte, özellikle kronik prostatit probleminin kişinin hayatında yaşadığı stresli olaylar karşısında alevlendiği gözlemlenmektedir. Bu nedenle hastanın psikolojik desteğe de ihtiyacı olmaktadır. Bu hastalarda hastaya özellikle yakınmaların artmasına neden olabilecek faktörlerden korunma ile ilgili bilgi verilmektedir.

Prostatit Nasıl Tedavi Edilir?rnrnProstatitin tedavisinde de prostatitin hangi tipine yakalanıldığının belirlenmesi sonrasında tedavi plânı oluşturulur.

Prostatın nedenleri araştırıldıktan sonra tedavi belirlenir. Akut bakteriyel prostatit de hasta antibiyotikler ile en az 2 hafta tedavi edilir. Bazı durumlarda hastayı yatırıp, damardan antibiyotik ve serum tedavisi uygulanması gerekli olabilir. Akut bakteriyel prostatit de tedavi başarısı yüzde 100’e yakındır. Bazen dirençli mikroorganizmalarla karşılaşıldığında tedavi 4 haftaya kadar devam ettirilebilir.

Antibiyotik kullanımı sırasında önemli bir ayrıntı kullanım süresinin doktorunuzca belirtilen sürenin altında olmamasıdır.

Belirtilerin geçmesi nedeniyle antibiyotiğin erken kesilmesi durumunda hastalık hızla yerleşerek kronik hastalık hâline gelmektedir.

Bakteriyel olsun ya da olmasın bütün prostatitlerin antibiyotik tedavisinden kısmi olarak fayda gördüğü düşünülmektedir.

Prostatın nedenleri tam olarak bilinmese de antibiyotikler bu duruma fayda sağlamaktadır. Antibiyotik ve alfa bloker tedavisine ek olarak enflamasyon önleyici ilaçlar prostatit tedavisinde kullanılması önerilen yöntemlerdendir. Bunlar ağrı kesicilerdir. Eklem ağrıları ve baş ağrısı gibi çeşitli durumlarda sıklıkla kullanılan, böbrek taşı ağrılarında da kullanılan ilaçlardır.

Prostat Büyümesi Nedir? Benign Prostat Hiperplazisi Nedir? Prostat Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerin gelişim seyrine baktığımızda prostat iki dönemde büyüme göstermektedir.

İlk olarak erken ergenlik döneminde prostat bezi büyümesi görülür. Bu dönemde prostat bezi boyutları normalin iki katı kadardır.

İkinci olarak da prostat boyutları 25 yaşından sonraki dönemde büyüme gösterir. Bu büyüme daha ileri ki yaşlarda benign prostat hiperplazisi olarak adlandırılır. Benign prostat hiperplazisi adı verilen iyi huylu prostat büyümesi 40 yaşından önce erkeklerin günlük yaşamlarında sıkıntı yaşamalarına genelde sebep olmaz. Prostat hastalığı daha çok 60 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Benign prostat